Idag, 25 december är Benji 10 veckor och 4 dagar ♥️

Att jag nu sitter här och skriver mitt första blogginlägg och ännu mer att det kom att handla om graviditet hade jag inte trott om någon frågat för 1 år sedan om vad jag skulle fylla mitt första blogginlägg med.

Jag har väl alltid vetat. Eller har trott mig veta. För det vet man väl? Att när jag blir stor kommer jag skaffa barn, bli mamma.

Någonstans har jag nog alltid trott att det är givet någongång när jag blivit vuxen. Åldern vuxen då var runt 22-23, trodde jag.

Tonåren sprang förbi och helt plötsligt var jag 23 och att bli mamma kändes längre bort än nånsin.

Det var bara jag och min kropp och dess prestation som gällde. Och så såg det ut några år framöver. Träning och tävling om vartannat. Äta och sova. Lite som Skalman. Ett enormt kontrollbehov med en släng av tidsoptimist om ni frågar mina nära. Ofta för att jag ville vara effektiv och hinna med mycket på omöjligt kort tid många gånger.

Det sägs att kvinnor har trettioårskris och männen fyrtioårskris. Och detta kan jag väl lite känna igen mig i, så kan det vara, för vissa av oss i alla fall.

Samhället påverkar nog detta en hel del. Och givetvis även biologiskt för oss kvinnor!

Vi får höra att våra kroppar är mest produktiva runt 25 sen går det utför. Inte konstigt att det sätter griller i huvudet som lagom till man fyller 30 och skapar en total kaos bland tankarna. Frågan blir nu definitiv! Ska jag har barn, ska jag bli mamma. Det måste ske inom snar framtid för minskade risker sägs det. Dessa rekommendationer påökar virvelvindarna som lever loppan i hjärnan hos mig.

När man väl bestämt att man eventuellt vill, då återstår frågan om jag ens kan bli gravid. Har jag äran att kunna bli gravid? Att få bli mamma.

För det pratas för lite om detta. Hur få det egentligen är som blir gravida vid första försöket. I tonåren gick ju tankarna ”när jag blir vuxen, vill jag så kan jag.

*Läs mer om vårt gravidprogram där vi hjälper att förbereda dig både mentalt & fysiskt (klicka på bilden).

På senare år har det aldrig varit något jag har tagit för givet. Utan snarare knappt vågat hoppats!

31 år, ensam hemma och stickan som jag inte vågar titta på, utan filmar för att sedan spela upp för mig själv samtidigt som jag håller halvt för ögonen visar 6 bokstäver ”g r a v i d”!

Hur tar man ens in det?! Kan man det?

Många frågor och funderingar uppstod efter stickornas positiva svar. Ja, stickor i plural, vi var ju tvungna att försäkra oss om detta overkliga nu blev verklighet.

Vägen som gravid påbörjades med allt vad det nu innebar. Från att ha haft kontroll på min kropp och allt i min vardag börjades detta nu sakta men säkert rinna ur mina händer.

Jag började jobba mycket med acceptens framför allt gällande kroppens förändringar. Träningen började jag anpassa ett tag in i graviditeten efter hur jag mådde från dag till dag. Men framför allt började jag stärka specifikt de muskelgrupper jag viste skulle få jobba lite extra under graviditeten med de kilon som kommer men även förberedda kroppen på när bebisen väl äntrat världen.

Givetvis har alla mina år av träning varit till stor fördel för mig under min graviditet och även i min återhämtning nu när jag ser tillbaka på det.

Träning både innan under och efter, anpassad och specifik för vad just DU och DIN kropp behöver, beroende på hur du mår och vad du har för träningsmässig bakgrund ser jag, och vi, Mind your body som något viktigt. Det är klyschigt nog aldrig för sent att börja ta hand om sin kropp, framför allt inte när den gör något så coolt som att skapa ett liv!

*Läs mer om vårt gravidprogram där vi hjälper att förbereda dig både mentalt & fysiskt (klicka på bilden).

Min mentala resa började långt innan min graviditet, men växte sig helt klart starkare och fick en ny innebörd under dessa 9 månader. Hormonerna är där och vill spela en ett spratt och omgivningen är mer intresserad än nånsin att ställa frågor och komma med påståenden om vad som är rätt och fel.

Hitta dig själv och tro på dina egna känslor, även om de ibland kan kännas oklara så vet du bäst vad du känner. Ta emot tips och råd från de med erfarenhet, absolut, men välj och vraka och testa dig fram vad som passar just dig och din kropp.

Under förlossningen sattes min mentala resa på prov, och det var så coolt att kunna kontrollera hjärnspöken och de små doserna ångestladdade känslor som uppstod ”klarar jag detta” hur kommer det kännas” när vet jag att det är dags” ”kommer allt gå som det ska”? osv! Alla graviditeter är olika och varje förlossning är sig olik. Varje dag sker flera 1000-tals förlossningar men du är unik! Det är häftigt!

Jag kände mig så unik och speciell och att det som hände i vårt förlossningsrum, bara hände mig – och där och då var det ju så.

Mina år av träning och intresse för hur kvinnokroppen fungerar och mina djupdykningar och utbildningar inom kosten och träningens värld har hjälpt mig både fysiskt och psykiskt genomgå en bra och tacksam graviditet.

Tillsammans med Alexandra och Pernilla har vi skapat ett unikt gravidprogram som vi vill ska vara en stöttepelare under dina månader som gravid!

Det är fyllt av inspiration, peppande samtal och texter. Träning och yoga där övningar och upplägg stärker dig mentalt och gör din kropp redo för det största som hänt – att skapa ett nytt liv.

Vi alla tre är tacksamma för att vi fått genomgå graviditeter. Vi är tre kvinnor i olika åldrar och med olika erfarenheter och upplevelser gällande graviditet och förlossning. Lyssna på våran podd där vi berättar mer om detta och där vi även hade Malin, en grym kvinna och barnmorska vid vår sida som svarade på våra frågor och klargjorde kring myter samt kom med konkreta tips och råd – LYSSNA här nedan…

Nej, nu kallar Benji, min son (hur sjukt?!?). Så på återseende & God jul ??